Naslovnica Sport SAD: Bosanac pokupio sve nagrade u univerzitetskoj košarci!

SAD: Bosanac pokupio sve nagrade u univerzitetskoj košarci!

314
Luka Garza

Washington — Američko-bosanskohercegovački košarkaš Luka Garza dobio je u utorak John R. Wooden nagradu za najboljeg univerzitetskog igrača u sezoni 2020/21.

Nagrada nosi naziv po legendarnom igraču i treneru američke univerzitetske košarke, a u glasanju je učestvovalo oko 1.000 stručnjaka i novinara koji aktivno prate ovaj sport.

Garza je tako objedinio šest najvažnijih individualnih priznanja u istoj sezoni, što se automatski smatra proglašenjem za igrača godine.

U Sjedinjenim Državama ne postoji jedan izbor za najboljeg univerzitetskog košarkaša, već nagrade dodjeljuju različite organizacije. O dobitnicima uglavnom odlučuju novinari, analitičari i treneri, a ponekad učestvuju i navijači.

– To što sam dobio ovu nagradu mnogo znači meni i mojoj porodici. Moje djed je bio prijatelj sa Johnom Woodenom i o njemu sam mnogo učio dok sam odrastao“, izjavio je Garza za web stranicu svog univerzitetskog tima Iowa Hawkeyes, dodajući da je proučavao Woodenove radove kako bi postao bolji igrač i suigrač.


Preostalih pet Garzinih nagrada su trofeji koji nose naziv po Jamesu Naismithu (izumitelj košarke) i Oscaru Robertsonu (jedan od najboljih NBA košarkaša u istoriji), zatim priznanja medijskih kuća Associated Press i Sporting News, kao i nagrada Nacionalnog udruženja košarkaških trenera. Priznanje Sporting Newsa dobio je i prošle godine, dok je za ostala bio u užem izboru, što ga je samim tim ove godine učinilo favoritom.

Dvadesetdvogodišnji košarkaš je odrastao na području Washington D.C., a porodica mu sa obje strane ima sportske korijene. Košarku su igrali otac Frank i majka Šejla, koja je porijeklom iz BiH, a ujak mu je Teoman Alibegović, najbolji strijelac u istoriji reprezentacije Slovenije. Alibegovićev sin Amar već je nastupao za košarkašku reprezentaciju BiH.

U razgovoru za Glas Amerike Garza je rekao da bi volio igrati za BiH i da radi na dobijanju državljanstva. Čelnici košarkaškog saveza kasnije su izjavljivali da bi zbog propisa mogao biti prijavljen samo kao naturalizovani igrač, tako da je njegova reprezentativna karijera u ovom trenutku neizvjesna.

Tokom četiri godine igranja za Iowu, Garza je postao najbolji strijelac u istoriji tog tima (2.306 poena), te sedmi strijelac u istoriji Big Ten konferencije. Univerzitet Iowa je odlučio umiroviti njegov dres sa brojem 55 – piše VOA.

 

 

(StarMo)