Naslovnica Život SAD: Bit će dovoljno vakcina protiv koronavirusa

SAD: Bit će dovoljno vakcina protiv koronavirusa

217

Washington — Bit će dovoljno vakcina protiv koronavirusa za “svakog Amerikanca” koji bude želio primiti do marta/aprila 2021. godine, rekao je najviši američki zdravstveni zvaničnik.

Američki sekretar za zdravstvo i socijalne usluge Alex Azar rekao je da bi do kraja godine moglo biti spremno do 100 miliona doza vakcine.

– Dobra vijest je da činimo sve što možemo kako bismo osigurali da imamo zalihe – rekao je Azar na virtualnoj konferenciji Goldman Sachs Healthcare u četvrtak.

U kliničkim ispitivanjima širom svijeta postoji oko 40 različitih vakcina protiv koronavirusa. Nekoliko američkih kompanija razvija vakcine koje su trenutno u ključnoj fazi tih kliničkih ispitivanja, javio je BBC, a prenose bh. mkediji, koji se pozivaju na Fenu.

Američka vlada odabrala je tri kandidata za finansiranje tri faze ispitivanja u okviru operacije Warp Speed ​​- svog plana za ubrzavanje dobijanja vakcine protiv koronavirusa.

U junu su američki regulatori rekli da bi vakcina morala zaštititi najmanje 50 posto vakcinisanih ljudi da bi se mogla smatrati efikasnom i odobrenom za upotrebu. Ne postoji garancija da će bilo koji od kandidata proći taj test u periodu koji predlaže Azar.

(StarMo)