Naslovnica BiH SABNOR: U Trebinju odata počast Vladi Šegrtu

SABNOR: U Trebinju odata počast Vladi Šegrtu

166

Mostar/Trebinje — U povodu tridesetogodišnjice smrti vijećnika ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a, člana prve poslijeratne vlade Bosne i Hercegovine, narodnog heroja Vlade Šegrta, danas je u Aranđelovu nadomak Trebinja, njegovom rodnom mjestu, položeno cvijeće i odata počast, saopšteno je u nedjelju iz SABNOR-a.

Komemoraciji su prosustvovali članovi porodice, prijatelji i poštovaoci tekovina antifašističke borbe iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Prisutnima su o značaju antifašističke borbe i doprinosu Vlade Šegrta govorili Izo Rokolj, te predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić.

“Ne damo ono što je naše, a Vlado Šegrt je naš i mi ga ni mrtvog nikom ne damo. Danas smo ovdje da ga se sa dužnim poštovanjem sjetimo, a ne da ga branimo. On i njegovo saborci davno su sebe odbranili u onom dugom, krvavom i pobjedonosnom maršu, koji je počeo nedaleko odavde, iz Lastve, gdje je formiran Prvi udarni bataljon, pa sve do 15. maja 1945, kad su nogom stali na austrijsku i italijansku granicu. To su bili oni koji su goli prsima jurišali na nebo i koji već odavno nikom ništa ne duguju. Mi dugujemo njima”, rečeno je na skupu, stoji u saopštenju.

(StarMo)