Naslovnica BiH SABNOR: Sramota za cijelu BiH

SABNOR: Sramota za cijelu BiH

373

Mostar — Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH zatražio je od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine da zabrane najavljeno okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu.

“Okupljanje i postrojavanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta je sramota za cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali i šamar tradiciji antifašizma u Evropi. Mogu razni kvaziistoričari i političari praviti reviziju istorije, ali krvavi tragovi četnika po tlu Bosne i Hercegovine, i ne samo Bosne i Hercegovine, toliko su još sviježi da ih niti jedna revizija ne može izbrisati. Svako novo okupljanje njihovih sljedbenika je veličanje fašizma, sijanje straha i mržnje i u konačnici udar na Bosnu i Hercegovinu”, saopšteno je iz SABNOR-a BiH.

U saopštenju se dodaje kako postoji dovoljno zakonskih okvira za djelovanje kako bi se najavljeni skup zabranio, a organizatori sankcionirali.

“Istovremeno pozivamo ambasadore zemalja članica antifašističke koalicije iz Drugog svjetskog rata da se oglase i pomognu u zaustavljanju neofašističkog orgijanja u Višegradu. Nama, antifašistima Bosne i Hercegovine, ako vlasti ne zabrane ovaj skup, ne preostaje ništa drugo nego da isti dan i u isto vrijeme pozovemo antifašiste iz cijele regije u Višegrad i svojim civilizacijskim ponašanjem jasno i glasno kažemo svoj stav naspram fašizma koji vlasti toleriraju”, poručili su iz SABNOR-a BiH.

(StarMo)