Naslovnica BiH SABNOR: Samo su Titovi partizani na ovim prostorima bili antifašisti

SABNOR: Samo su Titovi partizani na ovim prostorima bili antifašisti

1261
Sead Đulić; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Savez antifašista i boraca NOR-a (SABNOR) BiH reagirao je na nedavna događanja u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici u kojoj je proslavljena slava “Sveti Sava”, a na društevnim mrežama objavljena fotografija učenika s porukom “Braća četnici”.

Iz SABNOR-a navode kako povod za njihovo reagovanje nije neprimjerena fotografija učenika, nego “pokušaj pravdanja tog djela od strane načelnika Srebrenice”.

“Kada prvi čovjek Opštine, u kojoj se dogodio najstrašniji zločin u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata, dakle s mjesta zločina, brani one koji su inspirisali zločince da učine zločin 1995. godine u toj istoj Srebrenici, kao što su inspirisali i ovu nesretnu djecu, onda on sam ponovo čini zločin. Reći da su četnici bili antifašisti i da su se borili protiv nacista i drugih okupatora u Drugom svjetskom ratu klasična je revizija istorije i pokušaj rehabilitacije dokazanih kolaboracionista s okupatorima naše zemlje”, stoji u saopštenju za javnost, objavljenom u nedjelju iz SABNOR-a BiH.

Uz najoštriju osudu navedenih događanja, SABNOR zahtjeva od pravosudnih organa da se ovim pitanjem ozbiljno pozabave i sankcionišu ga. U protivnom, kako navode, “slijedi nam daljnja eskalacija neofašizma koju kasnije može biti veoma teško kontrolisati”.

SABNOR također ističe kako su jedini antifašistički borci u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima bili Titovi partizani i zahvaljujući samo njima “mi smo bili dio pobjedničke antifašističke koalicije 1945. godine”.

“Sve drugo su laži i obmane koje proizvode mržnju i siju strah s krajnjim ciljem rušenja Bosne i Hercegovine”, stoji uz ostalo u saopštenju.

(StarMo)