Naslovnica BiH SABNOR: Politički pritisak na Đulića i Skenderagića

SABNOR: Politički pritisak na Đulića i Skenderagića

373
Sead Đulić nakon davanja izjave u mostarskoj policiji, 23. juni 2020. godine

Sarajevo — Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata BiH (SABNOR BiH) poziva nadležne pravosudne organe da objektivno sagledaju činjenice i postupe ispravno u postupku protiv predsjednika SABNOR-a Seada Đulića i potpredsjednika Nijaza Skenderagića, navodi se u saopštenju SABNOR-a BiH.

Njih dvojica su u četvrtak 02. jula obaviješteni da je Policijska stanica Općine Centar, podnijela Općinskom sudu u Sarajevu zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv njih zbog organizacije komemorativne šetnje za žrtve ustaškog terora u Sarajevu u periodu 1941-1945. godina koja je održana 16. maja u Sarajevu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Čelnici SABNOR-a BiH se terete za narušavanje javnog reda i mira na javnom mjestu i nepostupanje prema naredbi državnog organa. Smatraju se odgovornim za dolazak učesnika na protestnu šetnju, na kojoj se, kako se navodi u saopštenju, nisu pridržavali važećih naredbi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) koje se tiču nošenja zaštitne opreme i fizičke distance.

U zahtjevu se predlaže, kako stoji u saopštenju SABNOR-a BiH, da se Đulić i Skenderagić proglase odgovornim, te da im se izrekne zaštitna mjera u skladu sa Zakonom.

“Svjesni da se radi o političkom pritisku vjerujemo da će nadležni pravosudni organi sagledati činjenice i postupiti ispravno”, poručuju iz SABNOR-a.

U organizaciji SABNOR-a BiH 16. maja održana je komemorativna šetnja u vrijeme održavanja Mise za Bleiburg u sarajevskoj Katedrali.

U Katedrali Srca Isusova u Sarajevu misa za žrtve blajburškog križnog puta održana je pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Hrvatske biskupske konferencije i Počasnog blajburškog voda.

(StarMo)