Naslovnica BiH SABNOR o stanju BIH: Već sutra može biti kasno

SABNOR o stanju BIH: Već sutra može biti kasno

102

Mostar — Država Bosna i Hercegovina napadnuta je antiustavnim djelovanjem Milorada Dodika. Neprijatelji Bosne i Hercegovine, kao i puno puta u historiji, sve čine da bi je razgradili i uništili temeljne vrijednosti njenog viševjekovnog kohezionog faktora i zajedništva.

Žestoko je napadnuto, kao i 1992. sve ono na čemu počiva bosansko-hercegovačko društvo, a što je veoma precizno formulisano u odlukama i dokumentima prvog i drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a, poručuje u saopštenju za javnost Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH.

“Upravo na te odluke i dokumente cilja Milorad Dodik i rušitelji iz SNSD-a. On, poput presuđenog ratnog zločinca Karadžića, vjerujuje da rušeći ZAVNOBiH može srušiti Bosnu i Hercegovinu. Podsjećamo da su, temeljne vrijednosti ostale nakon zasjedanja ZAVNOBiH-a, sloboda, jednakost i ravnopravnost svih naroda i građana, socijalna pravda, polna jednakost i nedjeljivost Bosne i Hercegovine. To smo odbranili 1941., zatim 1992., učinićemo to opet, i 2021. godine.

Poziv na rušenje ovih vrijednosti novi je ratni poklič Milorada Dodika ni nepunih 30 godina nakon krvavog rata s kraja prošlog vijeka.

U situaciji otvorenog napada na našu domovinu, mi antifašisti Bosne i Hercegovine nemamo pravo na šutnju. Pozivamo, prije svega sve građane Bosne i Hercegovine, da stanemo u jedinstven antifašistički front odbrane Bosne i Hercegovine od svih sila koje je žele razgraditi.

Istovremeno, pozivamo sve državne, pravosudne i bezbjednosne organe da djeluju u pravcu zaštite ustavnog poretka države. Ovo što je na djelu je objava rata, napad na ustavni poredak države i čin veleizdaje. U Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine predviđene su konkretne mjere za ovakve aktivnosti. Djelujte odmah, jer već sutra može biti kasno.

Nedjelovanje je saučesništvo. Potrebna je odlučna i brza protumjera svih u okviru svojih nadležnosti.

Ne čekajmo da takozvana međunarodna zajednica djeluje. Znamo iz iskustva da djeluju sporo, tromo, polovično i gledajući vlastiti interes. Mi moramo djelovati, a od naše odlučnosti zavisiće i brzina njihovog uključivanja i poduzimanja mjera.

Nalazimo se u vremenu kada su minute važne i kada nema vremena za odlaganje bilo koje aktivnosti za sutra. Ovo je biti ili ne biti. Građani ove zemlje zaslužuju, nakon svega što su prošli i prolaze, naše odlučno suprotstavljanje svim rušiteljima države.

Pokažimo svim zakonskim sredstvima da nas ima više nego njih i da je naša ljubav prema Bosni i Hercegovini jača od njihove mržnje.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!”, stoji u saopštenju za javnost SABNOR-a.

(StarMo)