Naslovnica BiH SABNOR: Novi “teroristički napad” neofašista

SABNOR: Novi “teroristički napad” neofašista

1766

Mostar/Stolac — Nakon posljednje devastacije Partizanskog spomen groblja u Mostaru, a u znak obilježavanja tzv. NDH, jutros u Hercegovini iste snage potpisuju novi teroristički čin, saopšteno je u četvrtak poslijepodne iz Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH.

U Mjesnoj zajednici Hodovo, u općini Stolac, u potpunosti su uništeni ostaci ranije devastiranog spomenika borcima NOB-e i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata tog kraja, iz mjesta Ljuca, Hodovo, Kozice, Trijebanj, Rotimlja, Ljubljanica, Brštanik, Šćepan krst i Dabrica. Spomenik je podignut pedesetih godina prošlog vijeka, a u znak sjećanja na 20 poginulih boraca i oko 400 civilnih žrtava.

“Spomenik se nalazio odmah pored puta Mostar Stolac i nije mogao biti uništen ilegalno, jer je i kompletan materijal odvezen i teren poravnan. Dok cijeli svijet vodi borbu protiv smrtonosnog virusa Covid 19 neofašističke snage u Hercegovačko-neretvanskom kantonu vode borbu protiv mrtvih antifašista ili preciznije rečeno protiv Bosne i Hercegovine”, navodi se u objavi SABNOR-a.

Smatraju kako je jasno već odavno zašto politika koja inspiriše i organizira ove neofašiste nastoji zatrijeti svaki trag antifašističkom naslijeđu. “Nadaju se kada to zatru i revizijom istorije, veličajući presuđene kolaboracioniste fašista, mogu lakše rušiti državu Bosnu i Hercegovinu, čija je državnost obnovljena upravo u antifašističkoj borbi naroda Bosne i Hercegovine. Zato je svaki nasrtaj na bilo koji spomenik, obilježje i tekovinu antifašizma direktni napad na državu Bosnu i Hercegovinu”, navodi se u saopštenju.

SABNOR još jednom zahtijeva od federalnih i državnih organa i sigurnosnih agencija da se uključe u riješavanje ovog “neofašističkog orgijanja koje traje još od 1991. godine”.

“Istovremeno molimo ambasade država koje su činile antifašističku koaliciju u Drugom svijetskom ratu da se uključe i pomognu u rješavanju ovog pitanja. Ako opet nastane šutnja, nama ništa drugo ne preostaje nego da se samoorganizujemo i branimo naslijeđe koje je omogućilo opstojnost naše domovine”, stoji u saopštenju SABNOR-a.

(StarMo)