Naslovnica BiH SABNOR: Izložba radova mladih o temi “Ko je drugi?”

SABNOR: Izložba radova mladih o temi “Ko je drugi?”

104

Mostar/Jablanica — U četvrtak, 24. juna 2021. godine, u Muzeju “Bitka za ranjenike” u Jablanici biće otvorena izložba likovnih, foto i literarnih radova mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine na temu “Ko je drugi?”.

Radovi su rezultat konkursa kojeg je raspisao Savez antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz SABNOR-a.

Na otvaranju izložbe nagrađenima, po troje u svakoj kategoriji, biće uručene novčane nagrade i prigodna priznanja.

Bit će prilika i da se čuje neke od nagrađenih literarnih radova. Sve se odvijalo u okviru projekta ‘Evropsko antifašističko naslijeđe – alat za borbu protiv savremenih oblika diskriminacije i netolerancije’.

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, u partnerstvu sa Savezom antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini, te sa Zveza zdruzenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja iz Slovenije započeo je provedbu projekta “Evropsko antifašističko naslijeđe”. Projekat je finansiran kroz program Evropa za građane, Aktivnost 4. – Aktivno evropsko sjećanje, a započeo je s implementacijom 10. 10. 2020., te će trajati 24 mjeseca.

Projekat je zamišljen kao odgovor na podizanje govora mržnje i netolerancije, često povezan s desničarskim populistima, ciljajući na novog „Drugog“ i novog „Neprijatelja“ u Evuropi općenito te zemljama učesnicama Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Tokom II svjetskog rata to su bili Židovi, Romi, homoseksualci /lezbijke i neke druge manjine (kao što je srpska manjina u Hrvatskoj), dok je danas diskurs “Drugog” uglavnom usmjeren na migrante, muslimane, ali i na Židove i Rome, seksualne i etničke manjine.

U sve tri zemlje provodi se vrlo snažan pokret historijskog revizionizma, a u Hrvatskoj se čak provodi negacija holokausta (u odnosu na koncentracijski logor Jasenovac u Hrvatskoj). Očekivani rezultati ovog projekta su mobilizacija stručnosti, aktivizma i povezivanje stručnih zajednica iz tri zemlje radi razmjene stručnosti i znanja u savremenom kontekstu u te tri zemlje koje dijele zajedničku historiju u odnosu na antifašistički pokret i zajedničke savremene probleme povezane s historijskim revizionizmom.

Drugo, očekuju i da će povećati svijest i dostupnost informacija među mladima o vrijednostima antifašističkog pokreta, važnosti građanske hrabrosti u totalitarnim režimima i prepoznavanju propagande koja dovodi do zločina nad određenim društvenim grupama.

Projekat je podijeljen u tri radna paketa koji odgovaraju tri specifična cilja: Radni paket I: Valorizacija građanskog angažmana u izgradnji antifašističkog pokreta kao specifičnog oblika građanske neposlušnosti u vrijeme totalitarnih režima; Radni paket II: Analiza političkih konstrukt „Drugog“ i „Neprijatelja“ za vrijeme fašizma i nacizma i u savremenim evropskim društvima, te Radni paket III: Obilježavanje glavnih historijskih prekretnica u novijoj evropskoj historiji: 2000 Proglašenje Povelje EU o temeljnim pravima. Projekt će direktno uključiti 1749 te indirektno kroz medijske kampanje utjecati na dodatnih 50000 učesnika.

(StarMo)