Naslovnica Život SABNOR: Iz Drvara poslati poruku – Dosta je

SABNOR: Iz Drvara poslati poruku – Dosta je

178

Mostar — Sutra, 27. jula navršava se 80 godina od prvih ustaničkih pucnjeva u okupiranoj Bosni i Hercegovini, podsjećaju iz Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH.

Tog jula 1941. godine na poziv Politbiroa KPJ da se diže oružani ustanak odazvao se i narod Bosne i Hercegovine. Prvi pucnji i prva slobodna teritorija desili su se u Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu, podsjećaju iz SABNOR-a.

“Uz čestitke građanima u povodu ovog značajnog jubileja Savez antifašista i boraca NOR-a BiH i Opština Drvar pozivaju na masovni dolazak u Drvar, na izvorište slobodarskih ideja, na mjesto nadahnuća i inspiracije za sve naše današnje napore da stvorimo bolje društvo i bolji život u domovini.

Pozivajući građane na sutrašnji dolazak u Drvar SABNOR BiH im šalje jednu jedinu poruku, a ona je: ‘Mi sutra nismo u Drvaru da bismo samo govorili o prošlosti, mi smo sutra u Drvaru da bismo govorili o budućnosti.

Nadahnimo se moralom, jedinstvom i vjerom u slobodu ustanika iz 1941. godine i tako ojačani prepoznajmo sve današnje neprijatelje naše domovine, jer neki novi, moderni, oblici fašizma šire se i upravljaju našim životima. Drvar i sjećanje na herojstvo ustanika iz 1941. godine pravo su mjesto da i današnjim neprijateljima kažemo odlučno: Dosta je'”, dodaje se u saopštenju.

Zato, navode, sutra treba svi putevi da vode u Drvar. “Dolazak u Drvar glas je za BiH. Zato sutra izvršimo antifašistički desant na Drvar i zajedno pošaljimo odlučnu poruku svima koji nam uništavaju živote i budućnost”, smatraju u SABNOR-u.

U Drvaru se očekuju i brojni antifašisti iz država nastalih raspadom Jugoslavije, predstavnici ambasada. Pozvani su i brojni predstavnici vlasti sa svih nivoa u BiH.

“Njihov dolazak ili nedolazak jasno će pokazati koju stranu istorije su izabrali”, stoji u saopštenju i podsjeća se da svečanosti počinju u 11,00 sati na porušenom spomeniku u centru Drvara.

(StarMo)