Naslovnica Život Sa koronavirusom se borio 93 dana

Sa koronavirusom se borio 93 dana

175
foto arhiva

Travnik — Nije ovo priča sa velikih niti malih ekrana, nego priča koju samo život može ispisati.

Zahvaljujući zdravstvenim radnicima Hrvatske bolnice “Fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj, svjedočili smo do sada nezabilježenoj pobjedi života nad koronavirusom.

Naime, nakon 93 dana liječenja od posljedica zaraze virusom COVID-19, od čega 27 provedenih na respiratoru, Zlatko Anđelić izišao je iz bolnice. Na vlastitim nogama, javila je FTV.

Dok u Jedinici intenzivnog liječenja iščekuje dolazak supruge i sina s kojima će nakon puna 93 dana konačno poći kući, 50-godišnji Zlatko Anđelić iz Kiseljaka još uvijek nesigurnim koracima prelazi bolesničku sobu. Još ne vjerujući da je pobijedio COVID. Sve je počelo u julu, kada je simptome zaraze osjetila supruga, pa onda on i dvije kćerke. Hospitaliziran je prvo u travničkoj bolnici za plućne bolesti, odakle je prebačen u Bilu.

– Kao da je neko ugasio sijalicu, ničega se ne sjećam. Kad sam došao sebi počeo ispunjavati ukrštenice, počeo sam pisati slova. Doduše, nisam mogao pročitat šta sam pisao, ali sam pisao. Tad sam počeo da pamtim te stvari, prije toga ne znam ništa – priča on, prenosi federalna.ba.

A u danima kojih se Zlatko srećom ne sjeća, nekoliko puta je stavljan i skidan sa respiratora, na kojem je proveo dvadeset i sedam dana, preživio kliničku smrt. I ostao na životu.

– Moglo bi se reći da je Zlatko pomjerio neke standarde. Sve moguće komplikacije koje je neko mogao razviti na respiratoru, bili su kod Zlatka – kaže dr. Marko Androšević, šef anestezije.

– Vjernik sam. Zahvaljujući Bogu i doktorima koji su imali znanje, koji nisu žalili to znanje da primijene, jer džaba znanje ako se drži zaključano u sefu ili u glavi, treba biti čovjek pa to znanje primijeniti, ja sam imao sreću da sam na takve ljude udario – kaže Zlatko.

Kompletan tekst je na ovom linku

(StarMo)