Naslovnica Region S. Makedonija: Stupila na snagu uputstva o štednji struje

S. Makedonija: Stupila na snagu uputstva o štednji struje

130
foto: Pixabay.com - ilustracija

Skoplje — Set uputstava državnim i javnim institucijama u Sjevernoj Makedoniji i preporuka građanima i privredi za štednju struje počeo je danas da važi i primjenjivat će se do 31. marta naredne godine. Kako je, nakon usvajanja tog seta uputstava i preporuka polovinom augusta rekao ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Krešnik Bekteši “cilj je da se postigne smanjenje potrošnje energije za 15 posto poređeno sa istim mjesecom prethodne godine”.

On je tada rekao da su tim paketom nazvanim “Ušteda struje za sigurnu zimu” za domaćinstva i preduzeća date samo preporuke kojih treba da se pridržavaju kako bi uštedjeli električnu energiju, dok su za ustanove predviđene posebne obaveze i kazne ako ne bude ispunjen plan.

Prema riječima Bektešija, preporuke, uputstva i dužnosti dijele se u nekoliko kategorija, prije svega, u zavisnosti od toga da li su u pitanju domaćinstva, preduzeća ili prostorije javnih objekata u državnoj svojini (ministarstva, agencije, organi državne uprave, državna preduzeća, opštine i grad Skoplje).

Među brojnim preporukama, između ostalog je i ona da građani vodu u bojleru griju samo kada im je to potrebno i po mogućnosti u vrijeme niske tarife, tokom noći.

Preporučeno je i da mašine za veš i suđe koriste samo kad su puni tokom jeftinije tarife, kao i da se isključuju sijalice u prostorijama kada u njima ne borave duže vrijeme, kao i da se kompjuter ugasi poslije rada i da isključuju punjači za mobilne.

Građanima i kompanijama je preporučeno, a javne i državne institucije su obavezne da u sezoni hlađenja temperatura klima uređaja ne treba da bude niža od 27 stepeni, a u grijnoj sezoni ne viša od 20 stepeni.

Državnim i javnim institucijama je naloženo da ne koriste osvjetljenje u unutrašnjim prostorijama i uredima u javnim zgradama u periodu kada ima dovoljno dnevne svjetlosti.

Jedna od obaveza je i da se od 1. septembra isključi dekorativna rasvjeta na fasadama svih javnih objekata i spomenika kulture, a data su i brojna uputstva kako da se poboljša izolacija objekata.

Opštine i Grad Skoplje treba da naprave raspored, tako da se na pola ulica i bulevara gasi javna rasvjeta, naizmjenično, na jedan dan, a Javnom preduzeću Putevi da odmah počne sa smanjenjem osvetljenja na državnim putevima do minimalnog sigurnog obima, prenose federalna.ba i Beta.

(StarMo)