Naslovnica Region S. Makedonija: Spasovski na čelu tehničke vlade

S. Makedonija: Spasovski na čelu tehničke vlade

378

Skoplje — Sobranje Sjeverne Makedonije je konstatovalo ostavku Zorana Zaeva na funkciji predsjednika Vlade, koju je potpisao kako bi bio otvoren put izglasavanju takozvane tehničke vlade.

Tehnička vlada, čiji je osnovni zadatak sprovođenje slobodnog i demokratskog izbornog procesa, preuzima vlast 100 dana prije prijevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 12. april 2020.

Nakon što Sjeverna Makedonija prošle godine nije dobila datum za početak pristupnih pregovora sa EU lideri najvećih partija su dogovorili održavanje prijevremenih izbora.

Presjednik ove vlade biće Oliver Spasovski iz vladajućeg Socijaldemokratskog saveza, dosadašnji ministar unutrašnjih poslova u vladi Zorana Zaeva, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Opoziciona VMRO DPMNE u tehničkoj vladi će voditi dva ministarstva: za unutrašnje poslove i za rad i za socijalnu politiku, a imaće i tri mjesta zamenika: u ministarstvima za finansije, za administraciju i za poljoprivredu. Vladajuće partije dobijaju dva mjesta zamjenika i to u ministarstvima gdje će opozicija imati ministre.

(StarMo)