Naslovnica Region S. Makedonija: Protesti zbog izjava premijera o historiji i Bugarskoj

S. Makedonija: Protesti zbog izjava premijera o historiji i Bugarskoj

321
foto: RSE

Skoplje — Uz zvuk sirena i transparent “Ostavka Zaeva, sloboda za narod”, nekoliko stotina građana protestovalo je u utorak u glavnom gradu Sjeverne Makedonije ispred vlade, protiv, kako kažu, prodaje historije od strane premijera Zorana Zaeva.

Protest je organizovala opoziciona stranka VMRO-DPMNE protiv stavova Zaeva iznesenih u intervjuu bugarskoj novinskoj agenciji BGNES u kojem je rekao da Makedonija i Bugarska imaju zajedničku historiju, da je Goce Delčev heroj i za Makedonce i za Bugare, da u Sjevernoj Makedoniji u Drugom svjetskom ratu nije bilo bugarske okupacije, nego administracije, a nakon toga Bugarska se priklonila antifašističkoj strani i da je Jugoslavija razdvajala dvije zemlje.

“Prodaja svega makedonskog od strane Zorana Zaeva mora da se završi,” rekao je u obraćanju tokom protesta potpredsjednik VMRO-DPMNE Aleksandar Nikolski ispred Vlade Sjeverne Makedonije u Skoplju, organizovanom zbog, kako kažu, izjava premijera Zorana Zaeva i „uništavanje Makedonije“.

„Već sedmicu dana Makedonci, građani Makedonije, iz cijele Makedonije podižu glas protiv najveće nacionalne izdaje koja se događa Makedoniji“, rekao je Nikoloski na protestu i zatražio hitnu ostavku premijera i vlade, javlja Radio Slobodna Evropa.

Protesti se održavaju svakodnevno u svim većim gradovima u Sjevernoj Makedoniji.

Nakon današnjeg protesta, vladajući SDSM reagovao je rekavši da su Hristijan Mickoski i njegove partijske blokade VMRO-DPMNE, blokade naroda i državnih interesa, nazivajući opozicionu stranku „DPMNE blokiranom“, aludirajući na informacije o blokadi računa stranke zbog navodno, „neplaćenih računa za pozlaćene okvire za slike koje je stranka naručila“.

Bugarska blokira početak pregovora Sjeverne Makedonije sa Evropskom unijom, tvrdeći da Sjeverna Makedonija krade bugarsku historiju.

Prema zvaničnoj Sofiji, makedonska nacija postoji od 1944. godine, a stvorio ju je Tito, a makedonski jezik je dijalekt bugarskog. Makedonske vlasti „spuštaju loptu“, žele da pronađu rješenje sa Bugarskom, ali kažu da se o jeziku i identitetu ne pregovara.

Skoplje i Sofija potpisali su 2017. godine Sporazum o prijateljstvu, ali Bugarska tvrdi da makedonska strana ne poštuje sporazum – formulacija o historiji i jeziku, zastoj u radu zajedničke historijske komisije, podrška zahtjevima za priznavanje makedonske manjine u Bugarskoj i govor mržnje i prepreke bugarskom poslovanju u Makedoniji.

(StarMo)