Naslovnica Region S. Makedonija: 20 eura kazne za nenošenje maske

S. Makedonija: 20 eura kazne za nenošenje maske

198
foto: agencije - ilustracija

Skoplje — Nošenje zaštitne maske na otvorenom postaje obavezno za sve građane u Sjevernoj Makedoniji, objavio je danas ministar zdravlja Venko Filipče. On je na Facebooku objavio da je za nenošenje maske na otvorenom predviđena novčana kazna od 20 eura i pozvao građane da poštuju mjere zaštite od COVID-19.

Od obaveznog nošenja maski izuzeti su oni koji se bave sportom na otovrenom ili u zatvorenom uz specifične protokole, borave u dvorištu porodične kuće i ugostiteljskom objektu uz poštovanje mjera zaštite, kao i za mlađe od šest godina i osobe sa posebnim potrebama, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izmjenama Zakona za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, uvedena je zabrana okupljanja više od četiri osobe na otvorenom poslije 22 sata, a za nepoštovanje mjere koja ograničava grupisanje tokom cijelog dana u manjem ili većem obimu predviđena je kazna od 500 eura.

Zakon sada reguliše i samoizolaciju, koja je obavezna pri testiranju na korona virus od zakazivanja testa do dobijanja rezultata i produžava se ukoliko je rezultat pozitivan, a kazna za nepoštovanje je 50 eura.

Kako su objavili lokalni mediji, izmjenama, koje je parlament usvojio sinoć, povećavaju se i ingerencije inspekcijskih službi koje kontrolišu sprovođenje mjera, koje predviđaju i zatvaranje ugostiteljskih objekta ukoliko se ne poštuju COVID protokoli.

(StarMo)