Naslovnica Život S. Koreja: “Eksplozivna” pandemija, preko 1,2 miliona zaraženih

S. Koreja: “Eksplozivna” pandemija, preko 1,2 miliona zaraženih

123
foto: agencije - ilustracija

Pyongyang — Sjevernokorejski lider Kim Jong-un naredio je vojsci da stabilizira distribuciju lijekova za koronavirus u glavnom gradu Pyongyangu u borbi protiv prvog potvrđenog izbijanja bolesti COVID-19 u zemlji, objavili su državni mediji.

Prošle sedmice donio je prvo priznanje Sjeverne Koreje o “eksplozivnoj” epidemiji, nakon što je više od dvije godine tvrdila da kod njih nema zaraza. Stručnjaci upozoravaju da bi to moglo izazvati brojne probleme u zemlji s ograničenim medicinskim zalihama i bez programa vakcinacije.

Lijekovi koje je nabavila država nisu stizali do ljudi na pravovremen i tačan način, rekao je Kim na hitnom sastanku Politbiroa u nedjelju, prije nego što je posjetio apoteke u glavnom gradu, objavila je državna novinska agencija KCNA, a prenosi televizija N1.

Kim je naredio hitno raspoređivanje “moćnih vojnih snaga” kako bi se “stabiliziralo snabdijevanje lijekovima u gradu Pyongyangu”, dodaje se.

Iako su vlasti naredile raspodjelu nacionalnih rezervi lijekova, apoteke nisu bile dobro opremljene za nesmetano obavljanje svojih funkcija.

Kim Jong-un je kritizirao i “neodgovoran” odnos prema radu, organizaciju i izvođenje od strane Vlade i javnog zdravstva, dodaje se.

Broj zaraženih koronavirusom u Sjevernoj Koreji iznosio je 1.213.550, sa 50 smrtnih slučajeva do nedjelje.

(StarMo)