Naslovnica Život S. Arabija: Produžena suspenzija Umre

S. Arabija: Produžena suspenzija Umre

415

Rijad — Zvanični izvor iz saudijskog ministarstva vanjskih poslova objavio je u srijedu privremenu suspenziju Umre za građane drugih zemalja i za svoje stanovnike, u okviru preventivnih mjera protiv širenja epidemije novog koronavirusa.

Izvor je kazao da će odluka o suspenziji hodočašća biti ukinuta kada rizik od virusa prođe, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Saudijska Arabija u ovoj je sedmici registrovala prvi slučaj koronavirusa kod saudijskog državljana koji se vratio iz Irana preko Bahreina.

Ministarstvo zdravstva saopćilo je danas da je oboljeli u stabilnom stanju.

Vlada saudijskog kraljevstva danas je produžila svoju odluku da suspenduje ulaske u zemlju radi obavljanja Umre i obilaska džamije poslanika Muhameda, na osnovu preporuka Svjetske zdravstvene organizacije o sprečavanju širenja virusa koji izaziva bolest COVID-19.

“Na osnovu preporuka zdravstvene komisije kraljevstva koja nadzire razvoj situacije s novim koronavirusom, odlučeno je da se Umra privremeno suspenduje za hodočasnike iz drugih zemalja i stanovnike Kraljevstva, uzimajući u obzir da se ta odluka kontinuirano razmatra i da se njena provedba može staviti van snage kad god se pojavi razlog za njeno ukidanje”, kazao je izvor.

Ta preventivna odluka dio je mjera predostrožnosti koje vlada kraljevstva konzistentno poduzima kako bi limitirala širenje koronavirusa i spriječila pristup dvjema Svetim džamijama koje bilježe permanentan priliv masa ljudi, što čini pitanje osiguranja te mase prioritetom od najvišeg značaja, javila je saudijska državna novinska agencija SPA.

U sklopu tih mjera postavljene su zdravstvene smjernice o novom coronavirusu (COVID-19) na elektronskim ekranima na ulazima u Veliku džamiju u Mekki, uključujući najvažnije smjernice o sprječavanju infekcije i širenju coronavirusa.

Pojačana je saradnja sa svim vladinim agencijama na suzbijanju virusa i osiguravanju sigurnosti posjetitelja Dvije svete džamije.

(StarMo)