Naslovnica Politika Rusko “iskazivanje podrške” Kubi

Rusko “iskazivanje podrške” Kubi

577
Raul Castro i Dimitrij Medvedev

Havana — Ruski premijer Dmitrij Medvedev u četvrtak je doputovao u zvaničnu posjetu Kubi, u snažnom “iskazivanju ruske podrške” otoku pod komunističkom vladavinom, koji se suočava s pojačanim pritiscima Sjedinjenih Džava koji su rezultirali nestašicom goriva.

Medvedev je položio vijenac na memorijal heroja kubanske borbe za nezavisnost Josea Martija na Trgu revolucije u Havani prije nego što će se sastati s kubanskim predsjednikom Miguelom Diaz-Canelom i započeti zvanične razgovore. On bi trebao dati izjavu medijima tokom dana po lokalnom vremenu.

Bivši Sovjetski Savez decenijama je bio vodeći saveznik Kube, a Moskva nastoji da obnovi svoje trgovinske, vojne i političke veze s otokom u posljednjim godinama. Ti napori dio su šire ruske strategije da proširi svoje prisustvo u Latinskoj Americi kao kontrateža Kini i Sjedinjenim Državama.

Moskva također podržava kubanske ljevičarske saveznice Venecuelu i Nikaragvu, koje su pod žestokim pritiscima Trumpove administracija koja ih naziva “tiranskom trojkom”. Ruska podrška posebno je značajna venecuelanskom predsjedniku Nicolasu Maduru koga većina zapadnih zemalja više ne priznaje kao legitimnog čelnika, prenosi Reuters.

(StarMo)