Naslovnica Život Ruski vojnici idu u Nagorno Karabah

Ruski vojnici idu u Nagorno Karabah

231
foto arhova - ilustracija

Moskva — Ruske mirovne snage razmještene su u planinsku enklavu Nagorno Karabah u utorak u okviru sporazuma o prekidu vatre koji ima za cilj okončati šest sedmica teških sukoba između azerbejdžanskih i armenskih snaga.

Na osnovu sporazuma, Azerbrejdžan će očuvati teritorijalne pomake koje je ostvario u borbama, uključujući drugi grad enklave Susha, koji Armenci nazivaju Sushi. Etničke armenske snage moraju predati kontrolu nad brojnim drugim teritorijama između današnjeg dana i 1. decembra.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da bi sporazum trebao otvoriti put za trajno političko rješenje sukoba u kome su ubijene hiljade ljudi, raseljeno ih je mnogo više i zaprijetio je gurnuti širu regiju u rat.

Primirje je izazvalo proslave u Bakuu, prijestonici Azerbejdžana, gdje su ljudi slavodobitno izlazili na ulice mašući azerbejdžanskim nacionalnim zastavama te u automobilima i autobusima trubili sirenama.

Nemiri su, međutim, izbili u Jerevanu, prijestonici Armenije, gdje je masa upala i opustošila vladine zgrade tokom noći, nazivajući sporazum izdajom. Neki su tražili ostavku premijera Nikola Pashinyana.

Pashinyan je izjavio u utorak da je zaključio sporazum o primirju pod pritiskom vlastite vojske, koja je objavila prekid svih vojnih akcija u Nagorno Karabahu i tvrdi da je situacija mirna.

Nagorno Karabah je međunarodni priznat kao dio Azerbejdžana, ali je nastanjen, i donedavno je bio pod potpunom kontrolom etničkih Armenaca, koji su odvratili azerbejdžanske oružane snage u posljednjim sedmicama.

(StarMo)