Naslovnica Politika “Ruski uticaj”: Zašto Dodik poteže pitanje funkcionisanja BiH?

“Ruski uticaj”: Zašto Dodik poteže pitanje funkcionisanja BiH?

253
Vučić i Dodik

Sarajevo/Beograd — Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Ana Brnabić sastaju se danas u Beogradu sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem. Kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta, sastanak će biti održan u 10 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije na Andrićevom vijencu.

Hoće li pokušaj internacionalizacijе pitanja funkcionisanja dejtonske Bosne i Hercegovine od Milorada Dodika ostati samo to ili će proizvesti krupnije posljedice? Ovim pitanjem bave se analitičari uoči novog susreta političkog lidera Republike Srpske i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Svemu je prethodilo upućivanje sabranih zaključaka Narodne skupštine RS na ključne političke adrese u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu, javlja BHRT.

Predsjednik Srbije prvo je tajanstveno nagovijestio da je dobio dokumente iz Banja Luke. Zainteresovana javnost konstatovala je da je riječ o ranijim zaključcima Narodne skupštine o promjeni statusa RS i antidejtonskom djelovanju visokog predstavnika. Najnoviji susret sa Vučićem Dodik naziva redovnim, ali svjestan zapaljive političke platforme koju je izgradio upravo kroz parlament.

Najava da će dokument, osim Vučiću, biti dostavljen predsjedniku Hrvatske Milanoviću skrenula je pažnju Dodikovih kolega iz Predsjedništva BiH na adrese u susjedstvu.

„Кada gospodin Dodik otvoreno prijeti secesijom u prisustvu gospodina Vučića onda bi dobronamjeran gest onog ko želi dobre odnose sa BiH i Bošnjacima, bio da to ospori. Mi vidimo samo šutnju i s pravom sumnjamo da su to dogovorene stvari u jednoj političkoj igri”, rekao je za N1 član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

„Ta politika ponovo traži sagovornika za podjelu države Bosne i Hercegovine, kao što vidimo u Republici Hrvatskoj i politikama koje u BiH nastoje da ožive zločinačku paratvorevinu tzv. Herceg Bosnu. Nadam se da u Zagrebu, Dodik i velikosrpska politika neće pronaći tog sagovornika“, kazao je za Oslobođenje član Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

Analitičari su jedinstveni u ocjeni da Dodikovu inicijativu treba posmatrati u kontekstu izborne godine i nastavka pregovora Beograda i Prištine o statusu Кosova. Svako pozivanje na izvorni Dejton ima regionalni kontekst i može da izazove šire bezbjednosne posljedice, ali ne treba da iznenađuje, smatra profesor Miloš Šolaja.

“Srbija kao i Hrvatska su potpisnice Dejtonskog sporazuma i oni imaju potrebu i obavezu da diskutuju o njegovoj stalnoj primjeni i ne vidim zašto te reakcije što je Srbija uopšte uključena u taj proces”, rekao je prof. dr Miloš Šolaja, Fakultet političkih nauka Banja Luka.

Prenaglašen je značaj Dodikove inicijative kao i rekacije iz Sarajeva, smatra profesor Šaćir Filandra. Dokument iz Banja Luke može da koristi Vučiću kao dopunska osnova za razgovore sa Prištinom, ali ga ovaj sarajevski profesor smatra nevažnim u tom kontestu.

“Beograd odnosno Vučić je prioritetno orjentiran na rješavanje pitanja Кosova. Ono će se rješavati bilateralnim odnosima sa međunarodnom zajednicom i njenim akterima, tek nakon može doći do ustavnih promjena u BiH zapravo one dolaze na red tek poslije rješavanja uvjetno rečeno srbijanskog pitanja”, smatra prof. dr. Šaćir Filandra, Fakultet političkih nauka Sarajevo.

Uvlačenje Srbije u pitanja BiH uoči pregovora o Kosovu ne odgovara Vučiću, tvrdi Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose u Beogradu. Tako nešto, kaže on, neće dozvoliti zapadni mentori teških pregovora, posebno što u tome prepoznaju ruski uticaj.

“Bojim se da na ovaj način Dodik uključuje Srbiju u jedan pritisak na koji će Zapad na kraju reagovati dogovorom između Brisela i Vašingtona i nametanjem rješenja koji oni smatraju jer oni samo mogu izvoditi zaključak da srpsko vodstvo i u Srbiji i u BiH nije sposobno da samo riješi problem ili da učestvuje u rješavanju problema u funkcionisanju BiH”, govori Dušan Janjić, Forum za etničke odnose, Beograd.

Janjić zaključuje da Dodik izvlačenjem ranijih zaključaka Narodne skupštine na scenu u izbornoj godini takođe disciplinuje javnost i opoziciji nameće preispitivanje patriotizma, čime sklanja po njega neugodne teme sa scene poput nezaposlenosti, odlaska mladih ili korupcije.

(StarMo)