Naslovnica Život Ruski opozicionar: Srpska vlast “potrčko Putina i Patruševa”

Ruski opozicionar: Srpska vlast “potrčko Putina i Patruševa”

61
Aleksandar Vulin

Moskva/Beograd — Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza izrazio je čuđenje što je u ovom trenutku pokrenuto pitanje održavanja seminara ruske opozicije u Beogradu u maju prošle godine i što se tim povodom tek sada oglasio ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

“Smiješno je što je Vulin tek sada reagovao. To je bilo tako davno. Podsjetit ću vas da je početkom decembra objavljeno da je Vulin početkom maja doletio u Moskvu i predao sekretaru Savjeta za sigurnost Nikolaju Patruševu transkript naših razgovora”, izjavio je Kara-Murza agenciji Beta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, srpski mediji su objavili da se Patrušev tada lično zahvalio Vulinu za dostavljenu informaciju a tada je i državna TV Rusija 24 emitovala reportažu o tome kakve su sjajne srpske tajne službe jer su predale “šta rade rusofobi”.

Kara-Murza je objasnio da vlast u Rusiji tako naziva one koji istupaju protiv “autoritarnog i korumpiranog režima predsjednika Vladimira Putina”.

“U suštini, mi smo početkom maja održali seminar u Beogradu za kandidate za odbornike koji su predstavljali opoziciju. Pokušali smo da održimo seminar u martu Moskvi, ali smo svi uhapšeni, nas 300 i nama su stavili do znanja da više ne možemo da održavamo takve skupove u Moskvi. Poslije toga smo otišli u Beograd, a teme seminara za izbore su bile standardne”, objasnio je on.

Kara-Murza je naveo da je sredinom maja Vulin otišao u Moskvu i Patruševu predao stenograme razgovora sa seminara koje je snimala srpska služba Državne bezbjednosti i da je Patrušev zahvalio Vulinu.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)