Naslovnica Život Ruski i kineski bombarderi zajedno u patroli

Ruski i kineski bombarderi zajedno u patroli

239

Moskva — Ruski i kineski bombarderi izveli su zajedničku patrolnu misiju iznad zapadnog Pacifika u utorak, u iskazivanju sve tješnjih vojnih veza između Moskve i Pekinga.

Ruska vojska saopćila je da su par njenih strateških bombardera Tu-95 i četiri kineska bombardera H-6K nadlijetali područje iznad Japanskog mora i Istočnog kineskog mora.

Rusko ministarstvo odbrane navodi u saopćenju da zajednička vojna misija ima za cilj da “razvije i produbi sveobuhvatno rusko-kinesko partnerstvo, dodatno proširi nivo saradnje između dvije vojske i ojača njihovu sposobnost za zajedničku akciju, te produbi stratešku stabilnost”.

Ministarstvo je dodalo da patrolni let “nije bio usmjeren protiv nijedne treće zemlje”, prenose federalna.ba i Fena.

Današnja misija predstavlja drugi takav let nakon patrole iznad iste regije u julu 2019.

Također je uslijedila nakon izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina u oktobru da se ideja rusko-kineskog vojnog saveza ne može odbaciti – u nagovještaju produbljavanja vojne saradnje između Moskve i Pekinga i u jeku rastućih napetosti u njihovim odnosima sa Sjedinjenim Državama.

Do tada su Rusija i Kina pozdravljale svoje “strateško partnerstvo”, ali su odbacivale sve razgovore o mogućnosti formiranja vojnog saveza.

Putin je takoder istaknuo u oktobru da Rusija dijeli krajnje osjetljive vojne tehnologije s Kinom koje su značajno pomogle u jačanju njihovih vojnih kapaciteta, prenosi Associated Press.

(StarMo)