Naslovnica Politika Ruski ambasador: Zapad misli na oduzimanje punomoćja RS-u

Ruski ambasador: Zapad misli na oduzimanje punomoćja RS-u

447
foto: BHRT/Tanjug

Sarajevo — Rusija ne odobrava pokušaje imenovanja novog visokog predstavnika u BiH, jer to nije u skladu sa stavom odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) i planom o zatvaranju Ureda visokog predstavnika (OHR), rekao je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko je rekao da ne vidi mogućnost za postizanje neophodnog konsenzusa u PIC-u o pitanju visokog predstavnika, te podsjeća da imenovanje visokog predstavnika nije moguće ni bez odluke i potvrde u Vijeću sigurnosti UN, prenio je BHRT, pozivajući se na Srnu.

Ruski ambasador je rekao da na dnevnom redu PIC-a, koji mora da se sastane po tom pitanju, treba da bude zatvaranje funkcije visokog predstavnika, a ne imenovanje novog.

On je ocijenio da bi imenovanje novog visokog predstavnika pokazalo da međunarodna zajednica potpuno mijenja svoj stav i da se vraća na ono što je bilo mnogo godina prije.

Bocan-Harčenko je istakao da je funkcija visokog predstavnika u BiH bila veoma važna na početku primjene Dejtonskog sporazuma, ali da to odavno pripada istoriji, jer je sada situacija apsolutno drugačija.


“Funkcija visokog predstavnika apsolutno ne znači ništa i on nije u stanju da iskoristi bonska ovlaštenja u realnom životu, nema uticaja i niko ga ne uzima u obzir”, rekao je ruski ambasador za Tanjug.

On smatra da sadašnji trenutak zahtijeva predaju svih ovlaštenja entitetima u BiH i da je prihvatljiva prijateljska pomoć međunarodne zajednice, ali ni u kom slučaju nametanje i onemogućavanje BiH da bude samostalna zemlja.

Na pitanje da li je Moskva konsultovana u vezi sa najavama da je kandidat za nasljednika Valentina Inzka na mjestu visokog predstavnika njemački političar Christian Schmidt, Bocan-Harčenko je rekao da je riječ o pokušaju da se “pravi politika koju Zapad smatra prihvatljivom”, ali da za Rusiju to nije prihvatljivo.

“Ako oni (Njemačka) nude svog kandidata, vjerovatno smatraju da će on na najbolji način vršiti funkciju visokog predstavnika i da će biti više pritisaka u korist takozvane najbolje funkcionalnosti BiH, kako kažu na Zapadu. Ali, u stvari misle na centralizaciju BiH, a prije svega na oduzimanje punomoćja Republici Srpskoj”, rekao je ruski ambasador.

On je dodao da realnost pokazuje da je neuporedivo više otvorenih problema i manjka efikasnosti u Federaciji BiH i da Zapad više pažnje treba da posveti situaciji u tom entitetu i odgovori na zahtjeve hrvatskog naroda koji je nezadovoljan položajem u BiH.

Bocan-Harčenko je istakao da se stvara veoma teška situacija, ali gledajući sa strane da mu je teško da razumije šta bilo ko da je na mjestu visokog predstavnika, čak i sa političkim i državničkim iskustvom i ugledom, može da učini u realnom životu, a ne samo na papiru.

(StarMo)