Naslovnica Politika Ruski ambasador u BiH: U svijetu je i dalje konfrontacija…

Ruski ambasador u BiH: U svijetu je i dalje konfrontacija…

503
ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov

Sarajevo — “Rusija nikome ne prijeti niti nameće svoju volju, već djeluje kao ravnopravan i pošten partner”, izjavio je sinoć u Sarajevu ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

Ivancov je obraćajući se na prijemu povodom 23. februara – Dana branilaca otadžbine, kojem su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, rekao da ovaj praznik odaje počast onima koji su kroz istoriju hrabro branili i nastavljaju da brane granice Rusije od spoljnih prijetnji.

Na žalost, u svijetu je i dalje prisutna konfrontacija. I dalje smo svjedoci pokušaja korištenja metoda vojnog i ekonomskog pritiska, akcija u duhu arhaične logike zadržavanja linija podjele i geopolitičkih igara – naglasio je Ivancov.

On je upozorio na “urušavanje okvira međunarodne bezbjednosti”, koja je građena decenijama jer je, nakon likvidacije Sporazuma o ograničenju sistema protivraketne odbrane, nestao i Sporazum o eliminaciji raketa srednjeg i malog dometa, a odbijen je i ruski prijedlog za uvođenje moratorijuma na proizvodnju i razmještanje ovih raketa.

“U tom kontekstu, Rusija ulaže napore radi smanjenja međunarodnih tenzija, obezbjeđenja strateške stabilnosti, uspostavljanja poštenog svjetskog poretka, a zalaže se i da se brojni regionalni konflikti rješavaju isključivo diplomatskim putem” – naglasio je Ivancov.

(StarMo)