Naslovnica Politika Ruski ambasador u BiH o “demokratskim procesima” u RS!?

Ruski ambasador u BiH o “demokratskim procesima” u RS!?

130

Sarajevo — Ja ne mogu govoriti o legitimnosti ili nelegitimnosti. To je stvar političkog procesa i to je stvar organa vlasti u Republici Srpskoj, kako oni gledaju na ovaj proces, govori za intervju „Jedan“ BHT-a ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov.

On se na taj način odredio smtrap pokrenutog procesa “vraćanja nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na entitet Republika Srpska”.

Kalabuhov, ipak, dodaje kako u razgovorima za rješenje krize u BiH “zagovara da sve odluke moraju biti donesene u dijalogu, u komunikaciji između entiteta, koji sami moraju da se opredijele kako da nađu najoptimalniji put za izlaz iz sadašnje situacije”.

Rusija smatra da je Republika Srpska pitanje vraćanja nadležnosti pokrenula u okviru demokratskog procesa, a ambasador Kalabuhov napominje da su nadležnosti na državu prenesene pod izvjesnim pritiskom međunarodne zajednice.

„Ono što ja znam, kad sam radio ovdje u Bosni i Hercegovini, ono što se dešavalo u tom periodu nije bilo baš transparentno, nije bilo baš dobrovoljno. To je bio rezultat nekog „masiranog pritiska“ međunarodnog faktora na političare u Bosni i Hercegovini. Ako oni sada žele da preispitaju to, ako žele da donesu neke nove odluke to je do demokratski izabranih organa Republike Srpske“, navodi ruski ambasador u BiH.

(StarMo)