Naslovnica Politika Ruski ambasador preko RTRS-a poslao poruku: “Odbacite priče o malignom ruskom uticaju...

Ruski ambasador preko RTRS-a poslao poruku: “Odbacite priče o malignom ruskom uticaju u BiH”

114
foto arhiva

Banja Luka — Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov izjavio je da Bosna i Hercegovina “nije na listi neprijateljskih država Rusije, već da je smatraju prijateljskom državom”.

“Naravno, vidjeli smo izjave u Bosni i Hercegovini, Briselu, što se tiče ovog pitanja. Mislimo da svi koji tako kažu, imaju svoje političke ciljeve, a za nas stvar je jednostavna. Mislimo da to nije tehničko, to je bazično pitanje po kome mora biti konsenzus u Bosni i Hercegovini, vidimo da ga nema, a nije ni bilo nikakve odluke relevantnih institucija”, kazao je Kalabuhov za RTRS.

Opozicione stranke iz RS-a optužile su člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da nije učinio ništa da spriječi da predstavnici Bosne i Hercegovine u Vijeću Evrope podrže set sankcija uvedenih Rusiji.

“Ima potencijala za razvoj u puno domena u industriji, poljoprivredi, kulturi, tako da ima perspektive za dobar i konstruktivan razvoj naših bilateralnih odnosa”, kazao je ruski ambasador.

On je pozvao sve u Bosni i Hercegovini da “odbace priče o malignom ruskom uticaju”, navodeći da je Rusija zainteresovana za stabilnost, dijalog, kompromis u Bosni i Hercegovini i za prijateljske odnose Rusije i Bosne i Hercegovine.

 

(StarMo)