Naslovnica Politika Ruski ambasador našao “krivca” u BiH…

Ruski ambasador našao “krivca” u BiH…

131
Igor Kalabuhov

Sarajevo — Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da se Rusija “ni na koji način ne može smatrati prijetnjom za BiH”, jer se zalaže za “svestrani razvoj ravnopravnih i obostrano korisnih odnosa sa BiH”.

– Prijetnju predstavljaju oni koji joj kategorički nameću smjernice razvoja, miješaju se u unutrašnje političke procese, svojim neodgovornim djelovanjem podrivaju dijalog konstitutivnih naroda, što je jedina osnova za uspostavljanje klime stabilnosti i pomirenja u BiH – rekao je Kalabuhov za “Glas Srpske” – prenosi RTRS.

Komentarišući tvrdnje Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da je primjetan narastajući uticaj Rusije i Kine u BiH, Kalabuhov je naveo da je visoki predstavnik u BiH osoba koja fokusira napore cijele međunarodne zajednice, uključujući Rusiju i Kinu.

– Nažalost, posljednjih godina Visoki predstavnik počeo je sebe doživljavati, ne kao posrednika u sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, već kao provodioca isključivo “evropske ideje”, kojoj navodno smetaju “maligne snage” – naglasio je Kalabuhov.

(StarMo)