Naslovnica Život Ruska policija u Bjelorusiji?

Ruska policija u Bjelorusiji?

667

Moskva — Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je osnovao rezervne policijske snage koje bi mogle priteći u pomoć bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku ako neredi u toj zemlji izmaknu kontroli, prenosi Interfax.

Putin je rekao da Rusija za sada ne vidi potrebu da pošalje svoje snage u Bjelorusiju zbog političke krize koja je nastala nakon predsjedničkih izbora 9. augusta. Moskva smatra da se situacija vraća u normalu, prenijela je RIA, na koju se pozivaju hrvatski mediji.

Bivša sovjetska republika utonula je u haos nakon izbora za koje opozicija tvrdi da su namješteni kako bi Lukašenko i dalje ostao na vlasti, nakon punih 26 godina.

Snage sigurnosti pretukle su demonstrante na ulici i pritvorile ih na hiljade kako bi ugušili masovne proteste i štrajkove. Lukašenko negira da je namjestio izbore.

“Naravno da imamo neke obaveze prema Bjelorusiji i Lukašenko je postavio pitanje hoćemo li pružiti potrebnu pomoć”, rekao je Putin.

“Rekao sam mu da će Rusija ispuniti sve svoje obaveze. Aleksandar Grigorivič (Lukašenko) zatražio me je da osnujem rezervne policijske snage i to sam učinio. Ali dogovorili smo se da će ih se koristiti samo ako situacija izmakne kontroli”, poručio je ruski predsjednik.

(StarMo)