Naslovnica Politika Ruska ambasada u BiH: “Neosnovane i zlonamjerne insinuacije”

Ruska ambasada u BiH: “Neosnovane i zlonamjerne insinuacije”

223
foto arhiva

Sarajevo — Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu navela je u sapštenju za javnost da Rusija s “nedoumicom prati reakciju nadležnih organa Bosne i Hercegovine na molbu za pružanje pomoći u vezi s osiguranjem nesmetanog kretanja ruske medicinske humanitarne ekipe preko graničnih prelaza Bosne i Hercegovine, u cilju pružanja pomoći Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar”.

“Ne može se reagirati drugačije na činjenicu da je pitanje pružanja humanitarne pomoći onima kojima je potrebna i onima koji tu pomoć traže postalo talac političkih kontradikcija”, poručili su iz Ambasade.

“Paradoks je u tome da su upravo oni koji sada glasno odbijaju pomoć još prije mjesec isto tako glasno negodovali da je, kako su oni naglašavali, ruska pomoć stigla samo u [bh. entitet] Republiku Srpsku. Kao što vidite, pomoć može biti pružena i u [entitetu] Federaciji Bosne i Hercegovine, jer je tamo bila zatražena. Sjećamo se prethodnih mnogobrojnih izjava lokalnih čelnika da je ‘svaka pomoć dobrodošla’. Dakle, ispada da ipak nije”, kaže se u saopćenju.

Ambasada odbija, kako navodi, “neosnovane i zlonamjerne insinuacije” da ruski medicinski radnici stižu “iz sasvim drugih razloga”.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Ćović tražio je rusku pomoć u dezinfekciji SBK Mostar.

Kada je u Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine stigao zahtjev ruske ambasade da se njihovim stručnjacima i vozilima dopusti ulazak u Bosnu i Hercegovinu, zatražena je saglasnost bh. Ministarstva sigurnosti, koje je taj zahtjev prebacilo na Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Dva člana bh. Predsjedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić, tim povodom izjavila su da ne vide potrebu da se za dezinfekciju bolničkih ustanova u Bosni i Hercegovini angažiraju oružane snage drugih država.

(StarMo)