Naslovnica Mostar Ruska ambasada osudila napad na antifašiste u Mostaru

Ruska ambasada osudila napad na antifašiste u Mostaru

517
foto: federalna.ba/AA

Sarajevo/Mostar — Povodom napada na antifašiste u Mostaru tokom vikenda, kada se obilježavalo oslobođenje Mostara u Drugom svjetskom ratu, oglasila se i Ambasada Rusije u BiH.

“Barbarski napad huligana koji se desio 15. februara tokom proslave jubilarne godišnjice oslobađanja Mostara od fašističkih osvajača, zaslužuje svaku osudu i odgovarajuću reakciju vlasti. Smatramo veoma zabrinjavajućim da se danas, u godini, kada svi mi zajedno obilježavamo 75. godišnjicu Velike Pobjede nad nacizmom u Evropi, dešavaju neonacističke pojave u Bosni i Hercegovini, kolijevke antifašističkog partizanskog pokreta na Zapadnom Balkanu”, navode iz ambasade Ruske Federacije u BiH.

Ujedno “pozivaju sve progresivne snage u BiH, međunarodne organizacije i međunarodnu zajednicu da udruže snage u borbi protiv neonacizma i neofašizma, kako to je navedeno i u rezoluciji Generalne Skupštine UN-a, “O borbi protiv glorifikacije nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti”, koja je usvojena u decembru 2019. godine i koju je podržala Bosna i Hercegovina.

(StarMo)