Naslovnica BiH Rusiji “zanimljiva” opaska o “velikoj Bosni”…

Rusiji “zanimljiva” opaska o “velikoj Bosni”…

306
foto arhiva

Sarajevo — Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini saopćila je kako se sa “zanimanjem upoznala sa izjavama specijalnog izaslanika američkog Stejt Departmenta za zapadni Balkan Matthewja Palmera i Ambasadora SAD-a u Bosni i Hercegovini Erica Nelsona”.

– Prema gospodinu Palmeru, – i očigledno je da nije samo on tog mišljenja – da je za sve nevolje Bosne i Hercegovine kriva Rusija. Takve zaključke možemo komentarisati jedino rečenicom Sergeja Lavrova: „Dobro je što još uvijek nisu nas okrivili za ubistvo Franca Ferdinanda, navedeno je na facebook stranici Ambasade Ruske Federacije.

Iz Ambasade ističu kako je, međutim, vrlo zanimljiva konstatacija gospodina Palmera da SAD podržavaju kreiranje „velike Bosne i Hercegovine“.

– Primjetili smo i omašku u govoru. Ali u balkanskim uslovima omaške se obično ne primjećuju. Kada se ovdje govori o nečem velikom, misli se upravo na prekrajanje granica. Izrazit primjer su pokušaji da se stvori velika Albanija. Neće li alegorija gospodina Palmera postati signal za Bošnjake koji žive u Srbiji, Crnoj Gori, pokrajini Kosovo, Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji da je došlo vrijeme za stvaranje „velike Bosne i Hercegovine“? Kad je riječ već izgovorena, naveli su u svome reagiranju iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Također navode kako su “zanimljive izjave gospodina Nelsona”, koji proglašava Dejton „retrogradnim“, te da ih zanima šta bi na to rekao „tvorac izvornog Dejtona“ Richard Hoolbruck i zbog čega Nelson odmah ističe da su sankcije na stolu! “I zbog čega? Zbog kršenja Dejtona (izvornog ili modificiranog?) i „korupcije“!.

(StarMo)