Naslovnica Sport Rusiji zabranjen nastup na velikim takmičenjima

Rusiji zabranjen nastup na velikim takmičenjima

376

Montreal — Svjetska antidoping agencija (WADA) suspendovala je danas Rusiju na četiri godine sa svih velikih sportskih takmičenja zbog dopinga. To znači da ruska himna i zastava neće biti dozvoljene na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine i Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru 2022. godine.

Međutim, sportisti koji dokažu da nisu učestvovali u doping skandalu moći će da se takmiče pod posebnim uslovima i neutralnom zastavom. Izvršni komitet WADA donio je jednoglasnu odluku na sastanku u Lausannei, prenosi Beta.

Kako je prenio BBC, uprkos zabrani, Rusija će se takmičiti na Evropskom prvenstvu 2020. godine i biti domaćin pojedinih utakmica u Sankt Peterburgu, “pošto upravljačko tijelo evropskog fudbala – UEFA nije označena kao organizator velikih događaja, u pogledu odluka o kršenju antidoping pravila”.

WADA je navela da postoje dokazi da je Rusija manipulisala podacima iz moskovske antidoping laboratorije, koje je predala u januaru kako bi prikrila stotine potencijalnih doping slučajeva i podmetnula lažne dokaze.

Rusija je pogođena doping skandalom od 2015. godine, kada je WADA pronašla dokaze o rasprostranjenom dopingu ruskih atletičara, uz podršku i prikrivanje države.

Rusija ima 21 dan da se žali na suspenziju, a ako se to dogodi, o žalbi će odlučivati Sud za sportsku arbitražu (CAS).

(StarMo)