Naslovnica Život Rusija zabrinuta zbog situacije u Bjelorusiji

Rusija zabrinuta zbog situacije u Bjelorusiji

231

Moskva/Minsk — Ruske vlasti su saopštile u četvrtak da su zabrinute zbog situacije u Bjelorusiji, isitičući da se vanjske snage pokušavaju umiješati i destabiliziratui stanje u toj zemlji nakon osporavanih predsjedničkih izbora u nedjelju, prenosi Reuters.

Bjeloruske vlasti su počele u četvrtak da oslobađaju pojedine demonstrante iz zatvora od nekoliko hiljada uhapšenih tokom obračuna policije sa njima po nalogu autoritarnog lidera Aleksandra Lukašenka, zbog čega EU razmatra vraćanje sankcija Bjelorusiji koje su ukinute 2015. i 2016. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

EU mora pojačati pritisak na bjeloruske vlasti, izjavio je šef njemačke diplomatije Heiko Maas.

“Brutalnost i zatvaranje mirnih demonstranata i novinara u Bjelorusiji je neprihvatljivo u Evropi u 21. stoljeću. Zbog toga moramo pojačati pritisak na one na vlasti u njoj”, istakao je Maas.

Neki od oslobođenih zatvorenika imali su modrice po tijelu i rekli su za Reuters da su bili smješteni u prepune ćelije, sa njima se loše postupalo, a neki su i tučeni.

Jedan od njih, koji se Reutersu predstavio kao Sergej, kazao je da je bilo 28 zatvorenika u ćeliji u kojoj može stati pet. Zbog toga su, prema njegovim navodima, zavorenici morali spavati naizmjenično i dobili su po jednu veknu hljeba za dva dana.

“Nisu me tukli u ćeliji, već su me izveli iz nje i onda tukli”, kazao je ovaj zatvorenik.

Reuters navodi da nije mogao provjeriti ove tvrdnje.

Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova odbila je komentirati za britansku agenciju pomenute navode.

Porodice i prijatelji su čekali ispred zatvora Okrestina u Minsku, ali ih je policija i vojska odgurala kada su se približili ulazu.

Vlasti su saopštile da je u srijedu veče uhapšeno više od 700 demonstranata.

“Primjećujemo nezampaćeni pritisak koji vrše pojedini strani partneri na bjeloruske vlasti”, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Možemo vidjeti jasne pokušaje miješanja sa strane u unutrašnje stvari suverene zemlje kako bi se izazvao razdor u društvu i destabilizirala situacija”, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare.

Lukašenko takođe tvrdi da je riječ o zavjeri uz podršku izvana kako bi se destabilizirala Bjelorusija, optužujući demonstrante da su “kriminalci i neradnici”.

S druge strane, dobitnica Nobelove nagrade za književnost Svjetlana Aleksijevič izjavila je za RSE da je šokirana nasiljem i brutalnošću policije prema mirnim demonstranima, uključujući prema grupi žena u Minsku i drugim gradovima.

Ona takođe sugerira da je Lukašenko možda doveo u Minsk pripadnike ruske policije za razbijanje demonstracija – OMON – kako bi ugušio proteste.

“Vidimo skoro neljudski, satanski bijes sa kojim OMON djeluje i teško je povjerovati da je riječ o bjeloruskom OMON-u”, smatra Aleksijevič.

“Čini mi se da bjeloruski momci ne bi bili u stanju na taj način tući vlastite majke i sestre”, istakla je.

Nekoliko ljudi je formiralo lanac i marširalo ulicama Minska peti uzastopni dan protesta protiv Lukašenka, kojeg optužuju za održavanje neregularnih izbora kako bi produžio svoju 26-godišnju vladavinu, javlja Reuters.

U gradu sjeveroistočno od Minska, radnici državnog preduzeća BeIAZ za proizvodnju opreme i mašina za prevoz i zemljane radove, izašli su iz fabričkog kruga u znak solidarnosti sa demonstrantima.

(StarMo)