Naslovnica Život Rusija: Vratite vakcine

Rusija: Vratite vakcine

321

Moskva — Rusija je zatražila od Slovačke da joj vrati doze vakcine protiv korona virusa “Sputnik V” zbog višestrukog kršenja ugovora.

Na zvaničnom Twitter nalogu vakcine “Sputnik V” navodi se da je slovačka agencija za lijekove, “kršeći postojeći ugovor i u činu sabotaže” testirala taj proizvod u laboratoriji koja nije dio zvanične mreže laboratorija EU za kontrolu lijekova.

Navedeno je i da je slovački Državni institut za kontrolu lijekova “pokrenuo kampanju dezinformacija” protiv vakcine “Sputnik V” i da “planira dodatne provokacije”, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Slovačka agencija je navela da zvanična mreža laboratorija EU testira jedino vakcine registrovane u Uniji, što sa ruskom vakcinom nije slučaj.

Dodala je da ne zna detalje slovačko-ruskog ugovora jer je klasifikovan kao povjerljiv.


Nekoliko sati prije nego što je Rusija zatražila od Slovačke da vrati vakcine, slovački Institut je naveo da od proizvođača ruske vakcine nije dobio dovoljno informacija da bi mogao procijeniti koristi i rizike od njene upotrebe.

Institut je naveo da je od Rusije dobio oko 80 posto traženih podataka i dodao da se vakcina isporučena Slovačkoj razlikuje od “Sputnik V” vakcine, o kojoj su podaci objavljeni u stručnom časopisu Lancet i čija je efikasnost procijenjena na 91 posto.

(StarMo)