Naslovnica Život Rusija vraća vojsku u baze

Rusija vraća vojsku u baze

90
foto arhiva

Moskva — Moskva kaže da su naredili svojim vojnicima da se krenu vraćati u svoje stalne baze nakon opsežnih vojnih vježbi u južnoj Rusiji i u okupiranoj ukrajinskoj regiji Krim, koju je Rusija aneksirala u martu 2014. godine.

Najava o povlačenju dolazi usred pojačanih napetosti sa Zapadom zbog velikog broja ruskih vojnika oko područja istočne Ukrajine gdje je u borbama između ukrajinskih vladinih snaga i separatista koje podržava Rusija od 2014. godine ubijeno više od 13.000 ljudi.

Ruski ministar odbrane Sergej Shoigu rekao je da su ciljevi vanredne inspekcije “u potpunosti postignuti” i da će se vojnici vratiti u svoje baze do prvog maja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Međutim iz njegove najave nije bilo jasno da li nalog za povratak vojske obuhvata sve vojnike uključene u rusko skupljanje vojske u blizini južne granice i na okupiranom Krimu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Twitteru je napisao da će “smanjenje broja vojnika proporcionalno smanjiti tenzije.”

“Ukrajina je uvijek na oprezu, ali pozdravlja sve korake za smanjenje vojne prisutnosti i deeskalacijom situacije u Donbasu. Ukrajina traži mir. Zahvalni smo međunarodnim partnerima na podršci”, rekao je Zelenski.

Neidentifikovani zvaničnik NATO-a rekao je u Briselu da “bilo koji koraci prema deeskalaciji od strane Rusije bi bili važni i dugo očekivani”, uz dodatak da zapadni savez “ostaje na oprezu”.

Zvaničnik je pozvao Rusiju da “povuče sve svoje snage sa ukrajinske teritorije”.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Prince rekao je da će Sjedinjene Države čekati da vide da li će nakon Shoiguove najave Rusija ispoštovati plan.

“Čuli smo riječi. Mislim da ćemo tražiti akciju”, rekao je Prince novinarima.

(StarMo)