Naslovnica Region Rusija traži zatvaranje OHR-a u BiH

Rusija traži zatvaranje OHR-a u BiH

205
zgrada OHR-a u Sarajevu; foto: arhiva - ilustracija

New York — Stalni ambasador Ruske Federacije u UN Vasilij Nebenzja kazao je da je “sazrelo vrijeme za reviziju uslova i kriterijuma zatvaranja Ureda visokog predstavnika u BiH i predložio da se o tome razmijene mišljenja tokom sjednice Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira 1. i 2. decembra.

Ruski ambasador izrazio je “žaljenje” zbog činjenice da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u najnovijem izvještaju “još jednom iznio subjektivnu i od realnosti veoma daleku sliku stanja u BiH”.

– Očigledna je uporna težnja visokog predstavnika da svu odgovornost za neuspješan proces međuetničkog pomirenja prenese na Srbe i Hrvate u BiH. Oni se bez osnova nazivaju “rušiocima” Dejtona. Visoki predstavnik želi da zaplaši međunarodnu zajednicu mogućim raspadom BiH, pri tome, potpuno ignorišući realnu situaciju u zemlji – istakao je Nebenzja.

Nebenzja je podsjetio da se ove godine obilježava 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da je Rusija garant tog sporazuma.

On je napomenuo da s tim u vezi Rusija “podržava osnovne principe suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti BiH, ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ovlaštenjima”.

Nebenzja je pozvao partnere u Savjetu bezbjednosti UN da se u godini kada se obilježava 25 godina od mirovnog sporazuma “nedvosmisleno izjasne u korist tih postulata”.

(StarMo)