Naslovnica Život Rusija testirala vlastiti internet

Rusija testirala vlastiti internet

321
foto arhiva

Moskva — Rusija je upravo završila seriju testova u okviru provjere da li internet usluga te zemlje može da funkcioniše ako se isključi sa svjetske mreže.

Testiranje je pokazalo da su državne agencije i operateri “spremni da efikasno odgovore na prijetnje i obezbijede da internet i komunikacije efikasno funkcionišu”, saopštio je zamjenik ruskog ministra komunikacija Aleksej Sokolov.

Provjera koja je trajala nekoliko dana na specijalno dizajniranim mrežama sprovedena je u skladu sa zakonom o ‘suverenom internetu’ koji je usvojen u novembru, kao odgovor na ono što Rusija naziva “agresivnom prirodom” američke bezbjednosne strategije u domenu interneta, prenosi Reuters.

Prema tom zakonu, državne institucije i bezbjednosne službe, kao i svi operateri za komunikacije, poruke i elektronsku poštu, moraju da učestvuju u testiranju “koje ne utiče na regularne korisnike interneta”.

“Naš cilj je bio da obezbijedimo neprekidnu internet uslugu na ruskoj teritoriji pod bilo kojim okolnostima” – objasnio je Sokolov.

(StarMo)