Naslovnica Život Rusija šalje još vojnika na sjever Sirije

Rusija šalje još vojnika na sjever Sirije

350
foto arhiva

Moskva — Rusija je saopćila u nedjelju navečer da šalje još vojnih policajaca u sjevernu Siriju gdje su se borci koje podržava Turska sukobili s kurdskim snagama u blizini strateškog autoputa kojim patroliraju ruski i turski vojnici.

Razmještaj novih snaga dolazi uoči razgovora u južnoj Rusiji u utorak između ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i njegovog turskog kolege Mevluta Cavusoglua.

Sirija, gdje Moskva i Ankara podržavaju suprotstavljene strane, jedna je od tema o kojima će raspravljati dvojica šefova diplomatije.

Borbe između boraca koji uživaju tursku podršku i kurdskih snaga izbile su u blizini grada Ain Issa u sjevernoj Siriji u ovom mjesecu. Ain Issa nalazi se duž autoputa M4 koji povezuje velike sirijske gradove i duž koga se odvijaju zajedničke rusko-turske vojne patrole.

Turske snage i njihovi sirijski pobunjenički saveznici zauzeli su teritorije u toj regiji u ofanzivi u prošloj godini protiv kurdske milicije YPG koja drži velike površine sjeverne i istočne Sirije.

Rusko ministarstvo odbrane navodi u saopćenju da je poslalo još vojnih policajaca u regiju u nedjelju.

– Uočavamo nestabilnu situaciju u regiji Ain Isse – navodi se u saopćenju.

(StarMo)