Naslovnica Život Rusija registrovala još jednu vakcinu

Rusija registrovala još jednu vakcinu

409

Moskva — Ministarstvo zdravstva Rusije registrovalo je treću vakcinu protiv korona virusa – CoviVac, koju je proizveo Federalni istraživački centar za istraživanje i razvoj imunobioloških preparata “M.P. Čumakov”.

Premijer Rusije Mihail Mišustin izjavio je kako će prvih 120.000 doza vakcine biti pušteno u promet za domaće tržište polovinom marta, javlja Reuters, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Istakao je da će kampanja masovne vakcinacije novom vakcinom početi na proljeće.

Prema riječima ruskog premijera, u Rusiji je već otvoreno 4.000 centara za vakcinisanje i proizvedeno 10 miliona doza vakcine Sputnik V i 80.000 vakcine EpiVac.

Mišustin je napomenuo da vlasti Rusije kontrolišu kvalitet vakcina, te da će cijene biti opravdane. On je upozorio kompanije koje razvijaju vakcine da ne traže veliki profit od lijekova.


Predsjednik Vlade Rusije potvrdio je da je nova vakcina vrlo efikasna.

Centar “Čumakov” planira s vakcinom izaći i na međunarodno tržište.

CoviVac je vakcina na bazi cijelog virusa. Takvi preparati koriste ili vještački oslabljene viruse koji nisu u stanju izazvati bolest ili već ubijene viruse.

U Rusiji su već registrirane dvije vakcine protiv korona virusa – “Sputnik V”, koju je razvio Nacionalni istraživacki centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja ruskog Ministarstva zdravstva, te Epivac, Državnog istraživačkog centra za virusologiju i biotehnologiju Vektor.

(StarMo)