Naslovnica Život Rusija: Pogođene stotine ciljeva u Ukrajini

Rusija: Pogođene stotine ciljeva u Ukrajini

315
foto: agencije - ilustracija; arhivska fotografija

Moskva — Rusija je tokom noći pokrenula masovne udare na ukrajinsku vojsku, koristeći snage iz zraka, rakete, artiljeriju i sisteme protivavionske odbrane kako bi pogodila stotine vojnih ciljeva u Ukrajini, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane 18. aprila.

Ukrajinski zvaničnici i mediji izvijestili su o višestrukim eksplozijama u glavnom gradu Kijevu, te regijama Lavova i Dnjipropetrovska rano ujutro 18. aprila, dok se ruska invazija na tu zemlju nastavlja, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Rusko ministarstvo odbrane je u saopštenju navelo da su rakete iz zraka uništile 16 ukrajinskih vojnih objekata tokom noći, uključujući pet komandnih mjesta, skladište goriva i tri skladišta municije.

Navodi se da su se ti udari dogodili u oblastima Harkiva, Zaporožja, Donjecka i Dnjipropetrovska i u luci Nikolajev, kao i da je ruska avijacija izvela udare na 108 oblasti u kojima su, kako se navodi, koncentrisane ukrajinske snage i oklopna sredstva.

U drugim oblastima, rusko ministarstvo odbrane je prijavilo uništavanje 12 ukrajinskih udarnih dronova i tenkova, kao i upotrebu raketa Iskander za uništavanje četiri skladišta naoružanja i opreme u oblastima Luganska, Vinice i Donjecka.

Ruske snage trenutno su fokusirane na pokušaj preuzimanja pune kontrole nad ukrajinskim lučkim gradom Mariupoljom, koji je već sedmicama pod ruskom opsadom.

Ministarstvo odbrane je saopštilo i da je ruska artiljerija pogodila 315 ukrajinskih vojnih ciljeva tokom noći i da su sistemi protivavionske odbrane korišteni za obaranje tri helikoptera ukrajinske vojske, dva lovca MiG-29 i jednog aviona SU-25.

Rusija je poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu od 24. februara kada je započela invaziju na ovu zemlju, podsjeća RSE. Domove je od tada napustilo više od 11 miliona ljudi, a Ukrajina istražuje više hiljada slučajeva ratnih zločina. Istragu je pokrenuo i Međunarodni krivični sud u Hagu.

Generalna skupština UN-a usvojila je 2. marta rezoluciju kojom se osuđuje ruska agresija, a Rusiji je upućen zahtjev da odmah prestane sa upotrebom sile protiv Ukrajine, navodi RSE.

(StarMo)