Naslovnica Život Rusija odbacuje UN-ov izvještaj o zločinima u Siriji

Rusija odbacuje UN-ov izvještaj o zločinima u Siriji

480
foto: agencije - ilustracija

Moskva — Kremlj je u utorak odbacio navode Ujedinjenih nacija kako je moguće da je Rusija počinila ratne zločine u Siriji u prošloj godini, navodeći da istražioci UN-a nisu u poziciji da saznaju šta se dešava na terenu.

“Odlučno odbacujemo te optužbe. Očigledno je da jedna komisija ne može imati pouzdanu informaciju o tome šta se dešava na terenu”, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Izvještaj koji je u ponedjeljak objavila komisija UN-a ustanovio je da je Rusija – glavni saveznik sirijske vlade u borbi protiv pobunjenika i militanata – izvela zračne udare po popularnoj pijaci i logoru za raseljene osobe u kojima su ubijeni desetine civila u julu i augustu.

“U oba incidenta ruska avijacija nije naredila napade na konkretne vojne ciljeve, što predstavlja ratni zločin neselektivnih napada na civilne oblasti”, navodi se u izvještaju, prenose bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

Peskov je kazao da izvještaj nije uzeo u obzir napade militantnih grupa, što znači da su zaključci komisije u najmanju ruku jednostrani. “Mi se apsolutno ne slažemo s tim izjavama”, rekao je.

U izvještaju UN-a optužuje se Rusija za zračni udar u u gradu Maarat al-Numan 22. jula kada su ubijena najmanje 43 civila. Dvije stambene zgrade i 25 prodavnica je uništeno nakon što su barem dva ruska aviona napustila avionsku bazu Hmeimim i kružila su nad tom regijom, navode UN.

“Mi imamo razumne osnove za vjerovati da su to bili ruski avioni s ruskim pilotima”, izjavio je član komisije UN-a Hanny Megally.

Jučerašnji izvještaj pokriva period od 9. jula 2019. do sredine januara 2020. godine.

Od decembra prošle godine oko milion ljudi raseljeno je iz sirijske sjeverozpadne regije Idlib nakon eskalacije borbi, u onome što UN navode da je možda i najteža humanitarna kriza u devet godina rata.

Rusko ministarstvo odbrane navodi da su saopćenja Turske i zapadnih zemalja po pitanju priliva izbjeglica i humanitarne krize u regiji neutemeljena, javila je ruska novinska agencija Interfax.

(StarMo)