Naslovnica Život Rusija nudi da bude domaćin pregovora

Rusija nudi da bude domaćin pregovora

436
Sergej Lavrov

Moskva — Rusija je ponudila da bude domaćin razgovora o okončanju borbi koje od nedjelje traju u regionu Nagorno-Karabah, prenosi BBC.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio je ponudu vladama dvije zemlje koje polažu pravo na to područje, Azerbejdžanu i Armeniji. Iz njegovog ureda je saopšteno da je pozvao na zaustavljanje “ratne retorike”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u odvojenom telefonskom razgovoru razgovarao je o borbama sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Oba lidera ponovila su pozive svjetskih sila na momentalni prekid vatre. Rusija je dio vojnog saveza sa Armenijom i ima vojnu bazu u zemlji. Međutim, takođe ima bliske veze sa vladom Azerbejdžana.

Više od 100 ljudi stradalo je najnovijim u sukobima koji su najgori u posljednjih nekoliko godina. Armenija i Azerbejdžan – dvije bivše sovjetske republike – ratovale su u regionu 1988-1994. Sve je veći strah da bi međunarodne sile mogle biti uvučene u sukob.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je u utorak najoštrije osudio upotrebu sile i podržao poziv generalnog sekretara svjetske organizacije Antonija Guterresa za hitnom obustavom sukoba, smanjenjem tenzija i povratkom suštinskim pregovorima. Međutim, i Azerbejdžan i Armenija su odbacili poziv za nastavak pregovora, međusobno se optužujući za opstrukciju mirovnog procesa.

(StarMo)