Naslovnica Život Rusija: Novi lijek protiv Covida-19

Rusija: Novi lijek protiv Covida-19

101
foto: agencije - ilustracija

Sarajevo/Moskva — Ruska farmaceutska kompanija “R-Farm” dobila je odobrenje ruskih vlasti za korištenje novog antivirusnog lijeka koronavir za liječenje pacijenata oboljelih od kovida-19.

Odobrenje je uslijedilo nakon što je kliničko ispitivanje na pacijentima sa blažim i umjerenim oblikom kovida-19 pokazalo da je lijek vrlo efikasan u blokiranju replikovanja virusa SARS-KoV-2.

Reuters je prenio izjave iz kompanije “R-Farm” da je koronavir jedan od prvih lijekova u Rusiji i svijetu koji se ne bori protiv komplikacija prouzrokovanih kovidom-19, već protiv samog virusa, prenosi BHRT, pozivajući se na Srnu.

Istraživanja su pokazala poboljšanje sedmog dana liječenja koronavirom kod 55 posto pacijenata koji nisu primljeni u bolnice, u poređenju sa 20 posto kod onih koji su liječeni standardnom terapijom.

Značajne razlike primijećene su nakon 14 dana, a virus je do petog dana liječenja koronavirom bio eliminisan kod 77,5 posto pacijenata zaraženih virusom korona.

Direktor kompanije “R-Farm” Mihail Samsonov izjavio je da su globalna klinička praksa i kliničko proučavanje pokazali da koronavir dosta brže zaustavlja infekciju, kao rezultat efikasnog sprječavanja replikovanja virusa.

Prema riječima šefa za klinička ispitivanja u ruskom Centralnom institutu za istraživanje Tatjane Rižencove, ispitivanja lijeka počela su u maju, a lijek je korišten kod više od 110 pacijenata.

Ruske vlasti su prošlog mjeseca privremeno odobrile korištenje lijeka avifavir u liječenju pacijenata oboljelih od kovida-19.

Avifavir, koji proizvode Ruski fond za direktna ulaganja i Grupa “Kemrar”, prvi je lijek protiv kovida-19 u Rusiji. Lijek je generična verzija avigana, koji se u Japanu koristi od 2014. godine za liječenje teših oblika zaraze.

Ruski Fond čeka odobrenje za upotrebu lijeka u kućnom liječenju oboljelih od kovida-19.

Avifavir je pokazao pozitivne rezultate u drugoj i trećoj fazi testiranja, kao i tokom prvih mjesec dana upotrebe u bolnicama za liječenje pacijenata u ranoj ili srednjoj fazi kovida-19.

(StarMo)