Naslovnica Život Rusija: Najveći broj umrlih od početka pandemije

Rusija: Najveći broj umrlih od početka pandemije

166
foto: arhiva

Moskva — Rusija je u danas izvijestila o najvećem dnevnom broju umrlih od koronavirusa od početka pandemije, dan nakon što su službeni podaci pokazali da je oktobar bio mjesec s najviše umrlih u zadnjih deset godina.

Rusija, koja je u subotu u Moskvi počela vakcinisati izložene grupe, nije ponovno uvela potpuno zatvaranje kao na proljeće, umjesto toga koristeći se ciljanim mjerama, iako Kremlj upozorava da se područja poput St. Peterburga približavaju „crvenoj liniji“.

Zvaničnici su u petak izvijestili o rekordnih 613 smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata, čime je službeni broj mrtvih od početka pandemije narastao na gotovo 46 hiljada. Neki kritičari propitkuju taj broj, upirući na značajno povećan broj „viška smrti“ tokom pandemije, prenijeli su hrvatski mediji.

U oktobru je bilo 50 hiljada više umrlih nego u istom mjesecu prošle godine – ukupno 205 hiljada, najviše od bilo kojeg mjeseca u posljednjih 10 godina prema podacima državne statističke agencije Rosstat.

U petak je na nivou cijele države zabilježeno 28.585 novih slučajeva zaraze, čime je broj zaraženih od početka pandemije u Rusiji narastao na 2.597.711.

(StarMo)