Naslovnica Život Rusija može ugasiti internet

Rusija može ugasiti internet

391

Moskva — Ruske vlasti osigurale su pravne mogućnosti gašenja interneta u toj zemlji, nakon što je, potpisom Putina, kontroverzni zakon stupio na snagu.

Vlada namjerava stvoriti infrastrukturu za “suvereni” internet, što je predstavila kao potrebu za odbranu protiv vanjskih kibernetskih napada.

Kritičari vide mjeru kao korak prema većoj cenzuri, prenosi Index.hr.

“Država sada prvi put ima potpunu tehničku kontrolu nad internetom”, rekao je ruski stručnjak za internet Aleksandar Isavnin iz neprofitne organizacije protiv cenzure Roskomsvoboda za agenciju dpa.

Dok su prethodno pružaoi internetskih usluga djelovali pod uslovima slobodnog tržišta, sada ruska država može vršiti izravnu kontrolu, kaže Isavnin.

Ruski internetski promet usmjeravat će se putem čvorišta u zemlji, čija se infrastruktura tek treba izgraditi. Pružaoci internetskih usluga moraju instalirati opremu potrebnu za uspješnu tranziciju.

Brojne internetske stranice opozicije već su blokirane u Rusiji. Hiljade ljudi protestovale su protiv zakona koji je predsjednik Vladimir Putin potpisao u maju.

Dmitrij Peskov, Putinov glasnogovornik, tvrdi kako se Rusija ne želi isključiti s interneta, već se priprema za mogućnost da joj Zapad isključi internet.

(StarMo)