Naslovnica Život Rusija još bliže zabrani Facebooka i YouTubea

Rusija još bliže zabrani Facebooka i YouTubea

150

Moskva — Ruski parlamentarci su u srijedu za korak bliže omogućavanju regulatorima da blokiraju internet platforme poput Facebooka i YouTubea, ukoliko se utvrdi da su cenzurisale sadržaj iz Rusije.

Donji dom parlamenta Rusije, koji je usvojio nacrt zakona u trećem čitanju, rekao je u saopštenju za medije da vlasti mogu targetirati platforme, ako se utvrdi da ograničavaju informacije na osnovu nacionalnosti i jezika.

Donji dom Državne dume dodao je da bi internet stranice takođe mogle biti sankcionisane „u slučaju diskriminacije sadržaja ruskih medija“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U objašnjenju priloženom uz prijedlog zakona, autori su napisali da su vlasti ove godine od ruskih medija primale žalbe da su njihove naloge cenzurisale „strane internet platforme Twitter, Facebook i YouTube“.

Ranije ove godine, ovi američki tehnološki giganti uveli su etikete za državne medije.

Zakoni sada treba da dobiju odobrenje od savjeta Gornjeg doma Ruske Federacije prije nego što ga predsjednik Vladimir Putin potpiše, što su koraci koji se smatraju formalnostima, piše AFP.

Kremlj je posljednjih godina pojačao napore na kontroli ruskog segmenta interneta pod izgovorom borbe protiv ekstremizma na mreži.

Regulatorna tijela su 2018. godine izdala naredbu da se blokira servis za poruke Telegram, iako su ti pokušaji okončani početkom ove godine nakon što je njegov suosnivač Pavel Durov izvjestio o koracima za borbu protiv ekstremizma.

Prošle sedmice moskovski sud kaznio je kompaniju Google, jer sa istoimenog internet pretraživača nije uklonjen sadržaj koji su ruske vlasti zabranile.

U februaru je moskovski sud kaznio Twitter i Facebook zbog ignorisanja ruskog zakona koji od njih zahtijeva da skladište korisničke podatke ruskih državljana unutar te zemlje.

(StarMo)