Naslovnica Život Rusija “jedina ima supersonično oružje”

Rusija “jedina ima supersonično oružje”

424
Vladimir Putin

Moskva — Predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da je Rusija jedina zemlja u svijetu koja ima supersonično oružje.

Govoreći na sastanku s vojnim vrhom, Putin je kazao da je prvi put u istoriji Rusija stekla prednost u stvaranju nove klase oružja, za razliku od prošlosti kada je zaostajala za Sjedinjenim Državama.

Kazao je da prva jedinica opremljena supersoničnim raketama Avangard treba stupiti na dužnost u ovom mjesecu, dok su supersonični projektili Kinžal već stavljeni u službu, prenose bvh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Putin je prvi put spomenuo Avangard i Kinžal, između ostalih naprednih tipova naoružanja, u svom govoru o stanju nacije u martu 2018.

Putin je tada kazao da Avangard ima interkontinentalni domet i da može letjeti u atmosferu brzinom 20 puta većom od brzine zvuka. Naglasio je sposobnost tog projektila da mijenja i kurs i visinu leta ka meti, čineći ga imunim na neprijateljsko presretanje.

Govoreći danas, on je opisao Avangard kao „oružje budućnosti, sposobno da prodire i kroz postojeće i kroz buduće sisteme protivraketne odbrane“.

Kinžal, koji prevoze borbeni avioni MIG-31, ušao je u službu u ruskoj avijaciji u prošloj godini. Putin je kazao da je to oružje 10 puta brže od brzine zvuka, ima domet viši od 2.000 kilometara i može nositi i konvencionalne i nuklearne bojeve glave.

Sjedinjene Države i druge zemlje također rade na stvaranju supersoničnog oružja, ali ono još nije ušlo u službu njihovih oružanih snaga, prenosi Associated Press.

(StarMo)