Naslovnica Život Rusija i Ukrajina: Trenutno – diplomatski rat

Rusija i Ukrajina: Trenutno – diplomatski rat

512
foto arhiva

Kijev — Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine je, nakon što je Rusija deportovala ukrajinskog konzula u Sankt Peterburgu Aleksandra Sosonjuka, najavilo da će protjerati diplomatu ruske ambasade u Kijevu.

Iz Ministarstva su odbacili sve optužbe na račun ukrajinskog diplomate Sosonjuka.

U saopćenju, u kojem se osuđuje pritvor i deportacija Sosonjuka, naglašeno je da je Rusija ovakvim postupcima prekršila Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

Navedeno je da kao odgovor na tu provokaciju, stariji diplomata ruske ambasade u Kijevu mora napustiti Ukrajinu u roku od 72 sata, počev od 19. aprila.

Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije (FSB) u subotu je saopćila da je Alexander Sosonyuk, ukrajinski konzul u St. Petersburgu, priveden u petak tokom sastanka s ruskim državljaninom na kojem je dobio “povjerljive informacije iz baza podataka sigurnosnih snaga i FSB-a”.

Glasnogovornik ukrajinskog MVP-a Oleg Nikolenko poručio je kako je privođenje njihovog konzula “ruska provokacija” te kako će Ukrajina na to imati svoj odgovor, javila je zvanična ukrajinska agencija Ukrinform.

(StarMo)