Naslovnica Politika Rusija i Iran koristili Facebook za…

Rusija i Iran koristili Facebook za…

236

Zagreb — Facebook je pooštrio svoje sigurnosne mjere prije američkih izbora 2020. pošto je spriječio novi ruski pokušaj manipuliranja javnošću uperen protiv demokratskih kandidata poput Joea Bidena.

Vodeća društvena mreža je u ponedjeljak saopštila da je zaustavila četiri kampanje za ostvarivanje utjecaja koje su vodile grupe koje su se predstavljale kao korisnici platformi (Facebooka i Instagrama), a podržavale su ih države, Iran i Rusija.

Jedna od ruskih grupa dijelila je objave putem lažnih računa koji su trebali predstavljati različite političke struje, a bavile su se temama poput “američkih izbora, okoliša, rasnih napetosti, LGBT zajednice, konzervativizma i liberalizma (…)”, rekao je Nathaniel Gleicher koji je u Facebooku zadužen za informatičku sigurnost, prenose hrvatski mediji.

Kompanija Graphika koja se bavi analizom društvenih mreža otkrila je ruske račune s kojih se direktno napadalo neke američke kandidate za predsjedničke izbore.

“Na mnogim računima su se pjevali hvalospjevi Bernieju Sandersu (izrazito lijevo na američkoj političkoj pozornici) i Donaldu Trumpu”, piše u izvještaju Graphike.

“S računa na objema stranama političkog spektra napadalo se Joea Bidena. S drugih se napadalo Kamalu Harris i Elizabeth Warren. Gotovo polovina računa tvrdila je da im je sjedište u “ključnim saveznim državama”, pogotovo u Floridi”, dodaju analitičari te kompanije.

U izvještaju se ističe i da su se računi ponovo koristili porukama ruske organizacije povezane s Kremljem, Internet Research Agencyja” koji je ciljao američke birače tokom predsjedničke kampanje 2016.

“Siguran sam da smo puno bolje pripremljeni. Međutim, znam i da je sve veći broj zemalja sposoban izvoditi sve sofisticiranije napade i da će to i ubuduće pokušavati”, rekao je Mark Zuckerberg, vlasnik Facebooka na press-konferenciji.

Sadašnje prilike uporedio je s trkom u naoružanju: “Sve smo bolji. Oni također”.

Među novim mjerama za poboljšanje zaštite svojih mreža, američki gigant planira upozoravati korisnike na poruke koje dolaze od medija koji su finansijski i uređivački pod kontrolom neke države.

Facebook je usto odlučio bolje zaštititi račune političkih kandidata od mogućeg hakiranja i preuzimanja nadzora. Sistemski će brisati i objave kojima se želi odvratiti glasače da izađu na birališta.

Nakon manipulativnih operacija tokom izbora 2016. koje su se uglavnom vodile iz Rusije, mreže su reagirale donošenjem čitavnog niza mjera koje su postepeno uvodile od 2018. kako bi se borile s lažnim računima i dezinformacijama, kako u sadržaju kojeg su dijelili korisnici, tako i u oglašavanju.

(StarMo)