Naslovnica Život Rusi uhapsili glavnog direktora ukrajinske nuklearne elektrane

Rusi uhapsili glavnog direktora ukrajinske nuklearne elektrane

114
foto arhiva

Kijev — Glavnog direktora ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja pod ruskom okupacijom uhapsila je ruska patrola, javio je u subotu Energoatom, državna tvrtka zadužena za elektranu.

Ihor Murašov priveden je na putu iz najveće evropske nuklearne elektrane u grad Enerhodar oko 16 sati u petak, rekao je direktor tvrtke Petro Kotin.

“Izvučen je iz automobila i s povezom na očima odvezen u nepoznatom smjeru”, napisao je Kotin u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, dodajući da za sada nema informacija o Murašovljevoj sudbini.

Elektrana Zaporižja jedna je od žarišnih točaka ruske sedmomjesečne invazije na Ukrajinu, dok se Moskva i Kijev međusobno optužuju za granatiranje pogona, riskirajući nuklearnu katastrofu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je na demilitarizaciju područja oko elektrane, u kojoj rade Ukrajinci.

Murašov “snosi glavnu i isključivu odgovornost za nuklearnu i radijacijsku sigurnost” elektrane i njegovo pritvaranje “ugrožava sigurnost rada ukrajinske i najveće nuklearne elektrane u Europi”, rekao je Kotin.

Pozvao je ruske snage da “odmah prestanu s djelima nuklearnog terorizma prema upravi i osoblju” elektrane i oslobode Murašova.

(StarMo)